How can you not love pizza?

Czym jest pizza wie chyba każdy. Ale kto wpadł pierwszy na pomysł jej wypiekania, to już wiedzą nieliczni. W wąskich uliczkach Catani, można odkryć ciekawe trattorie czy pizzerie. Na tą ostatnią udało mi się trafić zupełnie przypadkowo. Przed kamienną kamienicą, stała stara drewniana ławka, na której siedział rozmarzony kucharz. Biały fartuch, ręce w mące. Zaczepił miłym uśmiechem:

– Salve! Buona pizza?  – Perché no! Sì, per favore!

Mała pizzeria, mogło się w niej zmieścić z 8 głodnych pizzożerców. Kamienny piec opalany dębem bukowym zionął ogniem. Kucharz zręcznie wrzucił kilka bali. Wybór spory. Biorę z frutti di mare! Sycylijczyk sprawnie rozrabiał ciasto. A, że byłam sama, to zagadał po angielsko – włosku 🙂

Dumny z tego, że to właśnie włosi są prekursorami tego kultowego dania. Już od X wieku – zajmowali się wypiekaniem i rozpowszechnianiem pizzy. Teraz króluje wszędzie. Ameryka, Australia… Pierwsza dama imprez młodzieżowych i koło ratunkowe, kiedy przyjdą niespodziewani goście.

Zaciekawiona tematem znalazłam, ze słowo pochodzi od chleba z pieca – picea, wypiekanego dawniej przez Rzymian

Za to najbardziej znaną jest margherita. Stworzona specjalnie dla króla Umberto I i królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, przez kucharza z Neapolu Rafaele Esposito. Kompozycja nawiązywała do flagi włoskiej – biała mozzarella, czerwone pomidory i zielona bazylia.

W Polsce, w Poznaniu serwują pizze o średnicy 1 metra. Średnio zużywają po 1 kg składników. 1 kg sera, szynki, pieczarek…

Najdziwniejsza pizza? Podobno są smakosze takiej z burakami czy kapusta kiszoną.

A najdroższa? Z dodatkiem takim jak kawior nasączony szampanem, homar marynowany w koniaku, szkocki wędzony łosoś, czy sarnina. Całość była posypana płatkami wykonanymi ze złota. Taka przyjemność kosztowała Włocha prawnika „jedyne” 4,2 tys. dolarów, a wykonawcą pizzy był Domenico Crolla.

Obrazek

Moja pizza już się wypieka! A na jaką ty masz ochotę?

Obrazek

Obrazek

Monopoli, Pizza 2,5 euro plus wino 2 euro. I nie trzeba niczego więcej… Prócz korkociąga 🙂

ObrazekNajstarsza pizzeria istnieje w Neapolu od 1830 roku jest to Antica Pizzeria Port’Alba.

ObrazekTaką pizzę zaserwowali w lokalnym sklepie spożywczym, gdzie na regałach stały warzywa, owoce, sery, a tuż obok piec do pizzy

Obrazek

ObrazekTak, też przyglądałam się dwa razy, frytki i parówki… Dzieci ją kochają!

Obrazek

A na słodko? Znalazłam z nutellą 🙂

źródło : Najdziwniejsze składniki pizzy http://www.pizzernie.pl

Reklamy
Categories: Moja historia | Tagi: , , | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: