Eksplozja smaków

Już niebawem lot na Sycylię. Warszawa – Rzym- Catania. Zostałam zaproszona do projektu, w którym jednym z zadań będzie prowadzenie zajęć dla uczniów na tematy szeroko związane z Polską. W związku z tym osoby, które będą mnie gościć chciały by wiedzieć jakie są moje preferencje kulinarne.

No właśnie. Kuchnię Włoską znam. Uwielbiam ją. A kuchnia Sycylijska- jaka jest? Wyspa często ma własne interpretacje znanych przepisów. Czym może mnie zaskoczyć? Czego jeszcze nie znam?

Buszując w internecie, pomiędzy blogami, stronami znanych kucharzy, przewodników i poradników turystycznych na samą myśl ile smakowitych potraw można znaleźć na tej słonecznej wyspie jest niewątpliwie mało skromna.

Sycylia dzięki swojej bogatej historii odziedziczyła kulinarny „gang bang”. Wpływy greckie, włoskie i arabskie mają swoje odzwierciedlenie w kuchni, która w niezwykle udany sposób łączy ze sobą wszystkie te różnorodne smaki. Wyspa była władana przez różne narody. Rzymianie wprowadzili do kuchni pieczone gęsi, pszenicę durum, cieciorkę i soczewicę. Grecy oliwę i gaje oliwne. Arabowie cytrusy, morele, bakłażan, cukier, ryż, szafran, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, ciemny cynamon, pachnący jaśmin, chleb świętojański oraz kuskus. Hiszpanie przyprawy zdobyte z Kolumbijskich wypraw.

Podstawą kuchni są pomidory, bakłażany, papryki, karczochy, wspaniałe słodkie cytrusy, a także oliwki. Częściej niż drób przyrządza się mięso kozie lub jagnięce. Wołowe jest zwykle w postaci mielonej, a i tak popularniejsza od niego jest sarnina.

Czerwone sycylijskie pomarańcze… wspaniałe ryby miecznik,  sardela, tuńczyk, malutkie anchois…. mmm mogę wymieniać długo co jeszcze pysznego tam znajdziemy.

Obrazek

Reklamy
Categories: Moja historia | Tagi: , , | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: